FAQ Wintersport

Met de auto op wintersport? We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor de meeste gangbare Europese bestemmingen voor u op een rij gezet.

 

Duitsland

Sinds kort zijn ook in Duitsland winterbanden verplicht. Voor banden die geproduceerd zijn voor 31 januari 2017 geld er een overgangsregeling, die zijn geldig tot 30 september 2024. Daarnaast moeten de banden niet alleen winterklaar zijn, maar ook de complete auto. Dit houdt in dat er antivries in uw ruitenvloeistof moet zitten, het vloeistofpeil op orde moet zijn en dat sneeuwkettingen in de auto liggen.

 

Daarnaast dienen er ook een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidshesje in de auto aanwezig te zijn. In sommige gebieden is een milieusticker van toepassing, maar als u in één keer de complete Autobahn achter u laat, is dit niet nodig.

 

Frankrijk

Er is geen wettelijke bepaling dat u verplicht bent om winterbanden te dragen onder uw auto. Er zijn echter wel gebieden waar dit verplicht is, dit wordt aan de zijkant van de weg aangegeven. Dit geldt ook voor sneeuwkettingen. Daarnaast is het in een aantal steden verplicht om een milieusticker te hebben, denk hieraan als u bijvoorbeeld Grenoble in rijdt.

 

Oostenrijk

Van 1 november tot en met 15 april zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht. Alleen als u auto niet beschikt over deze banden mag u op sneeuwkettingen rijden, mits de weg genoeg sneeuw of ijs bevat. Op het asfalt mag niet met sneeuwkettingen worden gereden, want dit wordt dan beschadigd. Ook in Oostenrijk is het verplicht om een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidshesje in de auto te hebben en u heeft een vignet nodig.

 

Zwitserland

In Zwitserland is er geen wettelijke verplichting rondom winterbanden. Het is wel aanbevolen deze onder de auto te hebben. Mocht er namelijk wat gebeuren, als u de winterbanden niet onder de auto heeft, bent u aansprakelijk voor de kosten. Ook in Zwitserland heet u een vignet nodig.


Tsjechië

Als u in Tsjechië rijdt, moet u op meerdere vlakken rekeningen houden met het gebruik van winterbanden. Bij een blauw bord met daarop een auto en een sneeuwvlok is het te allen tijde verplicht om winterbanden te hebben. Daarnaast is het verplicht tussen 1 november en 31 maart. Tot slot geldt een winterbandenplicht bij een temperatuur onder de 4 graden Celsius. In de winterperiode is het verplicht dat om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Ook dienen er een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto aanwezig te zijn.


Italië

In Italië gelden er alleen in verschillende gebieden een winterbanden- of sneeuwkettingenplicht. In Zuid-Tirol dient u één van de twee onder de auto te hebben zodra er winterse omstandigheden optreden. Op de Brennerautobahn geldt er een plicht tussen 15 november en 15 april en in Aostadal is dit er tussen 15 oktober en 15 april.<< terug naar het nieuwsoverzicht | nieuwsarchief